Video în premieră realizat cu „Ghețarul Apocalipsei” din Antarctica

de: Răzvan Băltărețu
03 02. 2020

În Antarctica există un ghețar pe care specialiștii îl țin sub supraveghere. Acum au reușit să filmeze, în premieră, baza acestuia. Ghețarul Thwaites, cunoscut și drept „Ghețarul Apocalipsei” a fost filmat cu un submarin autonom.

Teama specialiștilor, de unde și interesul pentru ghețari, e că topirea acestora va duce la creșterea nivelului apelor. Pentru monitorizarea celui din Antarctica a fost folosit submarinul autonom Icefin. Cea mai importantă descoperire din această incursiune e că la baza ghețarului apa este cu circa 2 grade Celsius mai caldă.

„Apele mai calde chiar și în această parte a lumii, oricât de ciudate ar părea, trebuie să ne servească drept un avertisment asupra potențialului periculos la care planeta se expune din cauza încălzirii globale”, a declarat David Holland, cercetător șef și coordonatorul expediției.

Submarinul Icefin folosit în Antarctica se ghidează sub apă cu ajutorul unui sonar şi al unor senzori chimici şi biologici. Poate astfel studia şi ajunge în interiorul unor zone greu accesibile pentru alte mijloace de cercetare. Totodată, cum a fost cazul acum, poate furniza informații importante în cercetările specialiștilor.

Ghețarul din Antarctica, studiat în condiții extreme

Echipa care derulează cercetări în această zonă din Antarctica a petrecut ultimele două luni la minus 30 de grade Celsius.

Ca să ajungă la baza ghețarului, submarinul Icefin a fost coborât în apă printr-un puț forat în Thwaites. Acesta are o lungime de circa 700 de metri. Conform unuia dintre cercetătorii implicați în această misiune, echipele de cercetare pot, pentru prima oară, să studieze kilometri întregi de mediu subacvatic.

Cât despre numele „Ghețarul Apocalipsei”, ei bine, dacă acesta se topește rapid și se fragmentează, poate angrena un cataclism global. Tocmai de aceea specialiștii au vrut să vadă ce se întâmplă la bază. Unul dintre cei implicați în misiune a spus că ce-au reușit acum, cu trimiterea unui submarin la baza ghețarului, e similar mersului pe Lună.